Thursday, October 17, 2013

ramblings~


week 14 sudah, alhamdulillah.. semalam (khamis) aku x bangun tido sebab sakit kepala & badan lembik semacam, maybe sebab penat balik kampung untuk raya haji (walaupun bantai makan x henggat). since hari sebelumnya (rabu petang tu) masa tgh jalan nak gi BTS balik dr opis, aku dah longlai semacam je, so khamis tu aku x berani nak keluar, cakap kat hubby nak amik mc. aku perasan lepas preggy ni bila aku jalan jauh, kompem ada satu hari yg aku akan lembik atau demam. tapi untuk daily life, xde apa2 masalah pun, xde muntah2 mengidam loya teruk ke (mengada2 je la lebih). lagi2 dah lepas first trimester, badan lebih ok n loya2 ringan sume dah xde. cuma bila sakit kepala, aku xleh makan apepe ubat. time pregnant, panadol paling selamat, tapi aku alergi paracetamol.

so malam tu hubby bawak gi klinik, and since kad panel husband aku dah siap, and it covers the pre-natal check up kecuali 3D scan, kitorang ngan heppinyer scan baby lagi (walaupun 2 minggu sebelum tu baru scan kat klinik kesihatan). macam bese baby suka pusing2, melenting2, pastu xmo mengadap scanner, asek tunjuk body belakang je. tapi doktor cam dapat detect 'bibird' baby, just dia cakap nanti bila besar sikit kompemkan balik :p

bila dengar kemungkinan baby boy, aku tergelak giler2. haritu masa carik nama baby, kitorang dok berangan baby girl, so kitorang dah ada dah nama untuk girl. tapi actually part hubby aku, adik beradik sume lelaki. anak2 sedara pun dalam 5 orang, sorang je popuan. akak ipar aku sebelah hubby yg tgh preggy, due bersalin bulan 11 pun, dalam perut dia lelaki. ada hati nak baby girl, hahaha..

and part aku pun, walaupun adik beradik ada popuan, anak sedara setakat ni semua lelaki (mikael & rayyan). arwah baby sulung akak aku pun lelaki (firdaus). tapi yg akak aku tgh preggy no. 3 ni, lom tau lagi jantina dia.

if baby boy boleh la join ayah yum char gi main tf puas2. ibu nak dok umah tengok tv (tido). sepanjang preggy ni aku suka giler tengok muka hubby. lagi2 kalau terbangun tengah2 malam, tengokkk je muka hubby tgh tido.

satu benda yg aku perasan: on daily ritual, disebabkan aku xde simptom2 yg teruk2, kengkadang tak perasan pun diri tgh preggy. and since perut aku pun considered kecik la jugak (walaupun ada masa2 hubby cakap aku jalan cam penguin). makan aku kurang berpantang, kengkadang terlepas gak kopi n teh. pastu kena makan pedas, sikit pun jadik la, kalo x loya.

the only time yang aku rasa yakin ada baby dalam perut, adalah masa scan. bila tgk baby tgh berenang2 macam selesa sangat kat dalam tu, rasa hepi giler..

haritu klinik kesihatan bagi obimin. aku stop set shaklee and amik obimin je, free. tapi gusi aku start berdarah teruk. ada sekali aku meludah, keluar darah semata2. so husband aku suh stop obimin & start balik shaklee aritu, skang da ok balik. doktor cakap obimin tu patut dah include semua, maybe x sesuai ngan aku kot. aku start gak amik esp shaklee, minum pagi2, berkesan la, badan segar sikit. tapi bila aku buatkan untuk husband aku, bau pun dia takmo >:(

satu lagi, sebab aku takleh minum susu mengandung (diarrhea teruk), doktor suh aku minum low fat milk. dia tak cadangkan minum maternal milk sbb ada risiko kencing manis masa pregnant. since femili aku mmg ada history kencing manis, aku pun ok je la, tayah minum susu. orang cakap masa mengandung, kalori yg diperlukan bersamaan untuk 2 orang. tapi sebenarnya, ko makan ke ape ke, makan untuk sorang je. bila terlebih tu yang baby terlebih besar ke bonda terlebih berat. itu bak kata doktor la (aku alter2 sikit). so pagi tadi aku minum dutch lady low fat yg hubby belikan, uuuhh macam minum air kosong.

aku call hospital putrajaya, full-paid-patient (fpp) punya skim ditutup sementara, bukak balik feb nex year. tapi xde aa murah macam yg akak ipar aku cakap before this, deposit 3k gak, tapi kalau ada balance nati dia pulang la. skang masih lagi tercari2 nak beranak katne. tapi plan bukak buku kat an-nur, in case nak deliver kat sana.

so..skang.. other than beli barang2 baby, kumpul duit nak beranak~~ amin..


oct 2013


8 comments:

  1. amin... semoga selamat semuanya nanti hime :3

    banyak makan lauk daging korban tak masa raya aji aritu? aku bantai serunding je banyak heheh ^^

    ReplyDelete
  2. tenx plain~~ aku x makan daging, ayam aku lenjannn.. tapi seronok seyh balik kampung. aku balik kuantan ngan muar tu, makannn je keje aku. pastu bila balik KL demam.

    hime s

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah..tahniah..tumpang gembira untuk awak dear

    ReplyDelete
  4. eh dah masuk 14w 2minggu lepas.. lebih kurang aku je ni.. arini aku dah 16w. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, this jumaat 16 weeks juge. congrats bebeh!

      Delete
    2. wah nnt anak2 korang boleh jadi rakan sebaya bermain sama2 di taman permainan hehe...

      Delete