Monday, September 30, 2013

:)

Gamorrean



hari khamis ni baru nak pegi KK presint 9 buat buku mengandung. tak sabar nak scan baby :D

last time aku scan masa 8-9 minggu, bila doktor ukur, dia cakap baru 7 minggu 2 hari. tapi membe aku suh stick to the first-day-last-period calculation tu, so minggu ni dah nak masuk 12 minggu. baby bump dah ketara, hubby suh aku makan banyak2 (tak suruh pun memang aku melantak kaw2 :p)

hubby dah cukup dah 3 metroplex dia. bila aku tanya asal beli benda yang sama (variants lain2), dia cakap "ni semua beli untuk baby ni." so aku tak bagi hubby keluarkan dr kotak, tunggu baby boleh main nanti baru bukak. untunglah baby, nanti ada satu bilik kat umah penuh ngan transformers je, heheh! anyway evangelion, seiya, ghibli, or whatever yg aku collect, semua tak sesuai ngan budak2, so aku kunci dalam almari kaca, bagi dia main toys ayah dia je la. nak wat cane.

hope our baby grows healthily~

oct 2013.


Sunday, September 29, 2013

Ghibli Studio Diorama Collection


hubby told me he found some really nice ghibli statues at times square. he tried to look for totoro, but couldn't  find it. i've stopped buying figures and craft items for a while now, need to refurnish my finance (and since baby is on the way too :). yet ghibli stuff is tooooo attractive! then i receive some incentives for the patent i submitted last year, and hence i celebrate~






we went to xl shop at midvalley and found the second set of the diorama collection. totoro is in the first one, but the only item left from the first set was porco rosso. hubby helped me take the photo last night (while i was having great sleep on the memory pillow he bought me :p).


the secret world of arietty
based on the borrower by mary norton. you can find the children book series at kinokuniya. 




spirited away.






ponyo





mononoke hime





howl's moving castle
based on the children book by the late diana wynne jones.





i love calcifer.


*photos by gema

sept 2013.


Thursday, September 5, 2013

miyazaki-sensei to retire?



"Studio Ghibli president Koji Hoshino made the announcement at the Venice Film Festival, where Miyazaki, 72, was not in attendance. Hoshino gave no details except to say that a press conference will be held in Tokyo later this week where Miyazaki himself will speak about the decision."
source: google.

antara anime2 paling awal aku start tengok ialah anime2 ghibli studio (selain yg ditayangkan kat tv macam doraemon & dragon ball). first one was grave of fireflies by isao takahata, tangkap nangis. all-time-favourite aku ialah totoro.

despite banyak gruesome controversies yang diada-adakan untuk filem2 miyazaki, masyarakat jepun generasi kita & atas kita, rata-ratanya membesar dengan anime2 diorang. ghibli is japan's disney.

aku suka anime ghibli. diorang still pakai 2D (walaupun ada anime2 baru yang dah start pakai 3D sikit2 dalam certain elements macam Howl's Moving Castle). aku pernah baca katne ntah, ada orang tanya miyazaki-sensei, kenapa taknak buat anime 3D? dia gelak, sambil jawab, "i'm too old to learn that now."



kalau korang tengok most anime dia, kartun simple je. indeed, every movie pun muka watak2 lebih kurang sama. background dia warna pakai watercolor. takde enhanced sangat, takde warna2 terang gemilang terbilang beserta special effects yang merapu2. the only things yang bergerak ialah celluloids watak2 anime, angin, ataupun air. tapi korang akan tertarik ngan 'dunia' yang dia wujudkan. korang mungkin akan rasa apesal citer ni slow giler, plot simple giler, and boring, tapi attraction dia ada. comel, klasik, dan untuk masyarakat jepun, brings back childhood memories. untuk bangsa lain kurang sikit la part tu sbb budaya lain. 


Hayao Miyazaki’s Studio 
» workspaces (via)
miyazaki sensei's studio. aku rasa yg ni set up dalam ghibli museum? x sure.

anime dari directors & mangaka lain, feelings dia pun lain. kalau kau tengok akira or steamboy oleh otomo katsuhiro, ada rasa strained & depressed sikit ngan jalan citer & background dia. tengok millenium actress & paprika oleh satoshi kon, kepala kau pusing. tengok anime2 miyazaki, aku rasa idea baru & memorable.

aku jugak suka kreativiti dia olah cerita. ade anime dia adaptasi daripada buku kanak2. Howl's Moving Castle tu originally ditulis oleh mendiang Diana Wynne Jones. aku penah beli buku tu kat mph alamanda, memang best, aku lagi suka jalan cerita buku tu daripada anime miyazaki. tapi, anime miyazaki jauh lebih kreatif dan cantik.

dalam filem mononoke hime, dia gambarkan forest spirit dengan smart, and kalau korang perasan, dalam snow white and the huntsman, part antler dalam hutan, setting dia and feelings dia ada persamaan ngan setting dalam mononoke hime.

 
dalam ponyo, dia gambarkan tsunami tu disebabkan beribu2 mermaid berenang menjadi ombak besar. mermaid dia bukan macam ariel dalam the little mermaid. tapi ikan comel bermuka baby yang jatuh cinta kat budak lelaki yang duduk kat tepi tebing.

 aku jugak suka settings kiki's delivery service,  bandar tepi laut dengan gaya europe. indeed sebelum dia buat citer tu pun, dia ngan isao takahata pegi jenjalan kat europe untuk study architecture kat sana.

dan yang paling best, muzik by joe hisaishi dalam anime2 ghibli. tak jemu dengar.

ada beberapa anime baru ghibli yang aku belum tengok lagi, sebab aku still prefer diorg punya old anime start dari laputa ngan nausicaa. anyway compared to animation2 disney, pixar, ngan dreamworks, aku belum jumpa lagi movie diorang yang setanding ngan movie2 ghibli dari segi pengolahan cerita, kreativiti, & that feelings you're left with after you finished them.


bye-bye...

*seki-san dari last year dok tanya bila nak datang jepun. dia nak bawak jalan2 gi ghibli museum ngan kedai2 anime. masa dia asek datang malaysia untuk projek kat steelcase dulu, every time kitorang akan dok kongsi manga2 lama yang best. dengan status sekarang, nak cari kete, umah, dll, tunggu baby dah boleh appreciate totoro la kot baru kitorang dapat pegi, huhu..

*lagi satu tempat aku nak pegi - prague. sebab aku suka citer monster by urasawa naoki. final set up dia kat prague. ada membe2 pegi bercuti kat sana arituh, cantikkkkkkk sangat!


september 2013.


Monday, September 2, 2013

can anyone suggest a good sealant?


used to draw on paperboard coaster for commissions. after sketching and coloring, i simply sprayed on them using acrylic. the effect was good;- the colors were enhanced and they looked shiny. 
however, if you want to use them drink coasters (as the original purpose serves), you can't put hot drinks on them as it will make their surface tacky.



yet i love the coarse surface, it's perfect for cross hatching. there's no problem if it's used as just another art piece, but having a good sealant on the surface would be great as well.


i did find epoxy at art shops, but it's too expensive: rm 60 for a small can. the finishing is just like another epoxy sticker, not hard enough and could be tacky sometimes. it was then that my friend introduced a 2:1 hard epoxy they've been using in their engineering projects. i tried using below drawing, just a piece of sketching paper glued to polystyrene.


the mixture needs to be poured onto the surface and left for one day to dry. there're problems here and there: air bubbles, spillage, a bit yellowish, and stuff, but the outcome was awesome~


the surface becomes hard plastic! knock it, throw it, it won't break.

basically this method has been used worldwide to seal the surface of paintings and furniture, but to find a good and affordable sealant would be a problem; especially here. i went to plenty of DIY and hardware shops to find the materials yet couldn't find them. of course, there's a lot on ebay, but the prices are not worth it.

while still looking for sealants (a lot of requests on them, i've finished the drawings but they have to work as drink coasters first!), i made some tiles coasters instead. they're easier as i used decorative papers as the pattern. could not use original arts on this as the glue would smear the watercolors. 


  
..and some glass magnets, also using decorative papers..


..and finished some commissions..


it's cheating, but my friend says it's ok. she likes it anyway :p

i've made another blog sharing the *completed* crafts i made. there won't be much posts though, since i would not put stuff i haven't found solution for. hope u guys do drop by sometimes! :)


september 2013.


Sunday, September 1, 2013

rolla costa


me: it says here, "Your uterus has doubled in size in just two months."
him: yes, it's the uterus, not because you eat twice a lot.

me: and, "inside, you may be on an emotional rollercoaster."
him: what's new about that?

***

usaha memujuk husband makan epal:- 
me: an apple a day keeps the doctor away.
him: dah tu baling la epal tu kat doktor, buat apa makan?

***

baby, baby, you can learn all the sarcastic stuff from daddy.

***

haven't drawn anything at all. having problem reading as well. i've bought 1Q84 for a week now and i've only been at page 111.

spent weekends and holidays sleeping at home. kesian hubby, aku taknak keluar rumah langsung. asek kelaparan, tapi makan apepe pun x selera. siap mak aku kena import lauk pauk macik aku masak dari muar.

thanx hubby for keeping me company the whole time.


september 2013.