Thursday, January 16, 2014

ramblings~

alhamdulillah, 27 weeks today. baby moves plenty of times, hope he/she's healthy all the way. last 2 weeks hb aku low, 10+ je (acceptable rate 11-16). aku perasan aku selalu pening2, kalo ikut hubby lepak pun kepala aku pusing2 bila dah malam sangat. since appointment fpp aku 28hb ni kat hospital putrajaya, aku dah tak gi klinik kesihatan buat check up, lagipun cuti xde. masalanya klinik panel husband aku yang paling dekat ngan umah aku (poliklinik an-nur) selalu penuh waktu malam, so diorang xnak buat pre-natal check up dah. siap aritu kena marah sebab datang petang ahad. doktor tu cakap dia xde masa nak wat check up sbb patient ramai sgt. bila aku bgtau nurse kat kaunter cakap boleh, dia gi marah nurse kat kaunter. bengang lak aku. masa scan pun tekan2 perut kasar2, nak cepat. then aku mintak check hb, dia tengok hb aku low baru la tunjuk concern sket. doktor maria nama dia. aku cakap kat hubby, nex time kalo gi an-nur situ, nampak nama dia yg bertugas kat kaunter depan, kita balik. carik klinik lain. klinik panel aku ade je kat sebelah tapi untuk maternity nyer budget ade limit, and kitorang plan nak guna untuk time deliver nanti. btw doktor td tu suh tukar ubat, dia bagi iberet folic kalo tak silap aku, then 3 hari aku diarrhea di mana third day tu aku balik from opis amik mc sbb x tahan sakit perut. ubat tak sesuai. now get back to the basic supplement tapi tambah ferrous. just masa aku makan iberet folic tu, baby drpd slow je sehari sebelum tu sebab aku tak wapa sihat, terus sangat2 aktif, cuma aku je la yang lagi aktif berak2.

mak aku baru balik dr umrah, received a lot of jubah (yang dulu2 mak aku bawak balik dr doha pun aku x penah pakai lagi), and the best ones are the kurmas. since aku memilih sikit makan kurma, nk beli yg mahal, lembik2, manis je, pastu xde la makan sangat pun, tapi untuk baby, telan sebanyak boleh jugak pagi2.

got plenty of things recently, then baru perasan makin banyak keje, makin terasa nak melukis dan mewarna. a way to get out of the routine. tunggu after siap paper utk conference, siapkan showroom kat opis, rewrite and resubmit rejected patents (sebab nak duit!), siapkan mende2 pending last year; then i'll be free to draw all the time i want before the new project kicks in. gambareee!!!

and i love the holidays. since kampeni suka cuti2 ganti ni, ada banyak hari i could become housewife. bangun pagi after hubby gi keje, kemas umah basuh baju, melukis, dengar lagu2 joe hisaishi, buat apepe org tempah, baca manga, then tunggu hubby balik, masak apepe requested. tak sabar nak deliver dan berpantang ngan baby, cuti 2 bulan weehoo~

perut da besarrrr sbb aku asek melantak je. bila ikut collegues aku makan kat luar (sebab makanan kat cafe baru kitorang tak sedap), kalo diorang nyer nasi berlauk RM6.00, aku nyer RM12.00. diorg diam je tgk aku makan banyak. masing2 ade bini, faham la kot. aritu orang dok cakap perut kecik perut kecik, now hambek ko. 2 minggu naik 2 kg, aritu check aku dah 57 kg! (sebelum mengandung berat biasa aku tak lebih 48kg). hari2 dok gigih sapu minyak sebab takut stretch mark keluar kat perut. tapi akak aku cakap time ni stretch mark lom kuar lagi, tunggu 7-8 bulan baru start. makin la gigih haku menyapu minyak. dah la tgh marathon friends ngan hubby, ada satu part rachel ngan chandler makan a whole lot of cheesecake, so skang asek dok request cheesecake kat husband aku. sedap seh..

dan jugak baru abes marathon sherlock. lama kot tunggu sambungan dia since both martin freeman ngan benedict berlakon hobbit. sekali 3-3 episod untuk season 3 keluar every week, sekejap gile da abes. hampeh betul. tapi for the first time ever aku dengar hubby puji features seorang lelaki, husband aku cakap mata benedict cumberbatch lawa giler, membuatkan aku tak rase bersalah untuk meminati pacik hensem itu :p~

4D scan nex week/month, see when the daddy is free. beliau tgh bz untuk exhibition kat genting (transformers 30th anniversary expo). the aim is to showcase 1300 transformers figures (yg official je, third party takleh), tapi bila tengok list diorg, actually diorang boleh go much further kalau bukan sebab limited space. aku tak gi kot masa nak setup nanti, takut penat. tapi time2 ada acara best masa exhibition tu nanti aku nak ikut la. oh ye kalo korang nak tiket free bole join contest senang kat black plastic life. sorang winner dapat satu tiket (worth RM55), tapi tengok penyertaan gak, kalo hadiah ade lebih, bole dapat extra tickets. tarikh nak pegi tu korang boleh pilih. ;)

till then, tata!



** i started to realize that the thing that i look forward the most everyday after a long day at work is to see his face. or to be waken up by him when he comes home late. or to sit by him doing my stuff while he's doing his stuff, kalau aku x mengantuk la.

jan 2013.


4 comments:

  1. :) So happy to read the last paragraph.. HNY Hime.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heppi new year len.. have a blast!

      himes

      Delete
  2. Hope everything will be super fine for hime-chan n akachan~ ( =^w^= )

    ReplyDelete
    Replies
    1. domo arigatou..doakan yer! almost getting into 3rd trimester!

      himes

      Delete