Sunday, January 26, 2014

weekends updates


didin't go anywhere on weekends. worked on silverbot's sketches.



perspective lari. too late to fix it anyway.


this copic costs only rm10+, much cheaper then the silver one (rm27+), but harder to control the ink flow. kengkadang pecah. kalo yg silver tuh seyes smooth giler atas surface ape pun. dulu aku dok beli set untuk pen2 ni (harga rm200+ per set untuk silver, rm100+ per set untuk grey, bole beli kat artfren kalo ade stok). saiz dia start from 0.03 sampai 0.7, plus brush small ngan medium. later on aku pakai 0.03 ngan 0.05 je, yg lelain dok diam2 dalam cawan. so skang bila refill aku beli 2 size tu je la.

transmy's interview with chinapress regarding the expo.




ok, we didn't understand a thing.


hubby with his displays. there are 13 other cases with the aim of 1300 figures (at least).

jan 2014.


Wednesday, January 22, 2014

some hobbies


end of this week hubby naik genting untuk set up transformers exhibition, aku tak follow sebab kompem aku penat nanti. nak makan ni nak makan tu lagi, takmo nyusahkan husband aku (padahal nak melanguk kat umah sepanjang hari). and the following 3 weekends pun hubby akan stay kat sana for the expo, aku join masa mbr je kot (malaysian books of records for largest quantity of transformers toys exhibited; kalau tak silap aku). so malam tadi tolong hubby packing ngan tagging all the items yang nak dibawak.

since umah sewa lama husband aku dah dikosongkan, barang2 yang boleh angkut, pindah ke umah sekarang. mostly toys la. sume masuk stor, tapi banyak lagi yg tak muat. figures aku semua da masuk almari sob2. bila nak beli umah nanti, kriteria utama ialah at least 4 bilik, satu bilik tido, satu bilik baby, satu bilik tetamu, and satu lagi nak buat bilik figure + workshop. gambaree~



last time husband aku suka amik gambar figures & post kat forum transmy, so aku suggest ape kata bukak je blog satu untuk buat review. bila aku tengok balik gambar daripada awal2 sampai sekarang, seronok pulak tengok improvement in terms of photo shooting. since hubby tak suka edit gambar, dia pun try setup by setup sampai photos tu nampak ok without the need of editing. paling2 pun increase contrast sikit.


setup awal2 masa baru kawen arituh.


hasilnya camni. background yellowish, nampak kedut2 kertas. bila tengok gamba lama2, rasa macam nak amik balik katanya.


set up sekarang.

and some shots that i really like.



 



my favorite. thinking of drawing this one later.


sekarang ada certain figures husband aku pinjam membe2 dia untuk buat review sebab budget kne cut untuk simpan duit for our baby. thanx love! (tapi every month ade jugak la barang baru kat longgokan2 tepi dinding tu).

 haritu aku beli some illustration, turned them into magnets lagi :)




  

and playing around with some templates.


disebabkan aku xde background design / grafik, dan x reti pakai photoshop, struggle la nak buat mende ni. pemilihan warna aku memang failed, bak kata farah, ex rummet masa kat adeled dulu. bila tengok baju aku nak pegi kelas atau pegi keje, dia akan cakap, "N, harini ko nampak macam pokok krismas."

syukurlah aku bertemu jodoh ngan husband aku yang pakai baju hitam hari2. pegi keje baju hitam, baju batik kaler hitam, tshirt sume pun kaler hitam. so dr segi pemilihan pakaian aku yang serabut, husband aku takde komplen atau komen pun :p

this time, untuk buat doorgift aku prefer amik patterns atau illustration, sebab lukis sendiri amik masa and bukan lawa mana pun. beli vector lagi cantik. tapi untuk personalized coaster, aku lukis la. nak buat magnet pun amik saiz yang kecik, sebab saiz besar mahal. haritu aku pegi multifilla, glass beads yang 19 mm tu pun RM1 sebijik. menangis aku T_T

tak sabar nak cuti panjang nex week, nak siapkan semua commissions selagi boleh!

jan 2014.


Monday, January 20, 2014