Sunday, January 26, 2014

weekends updates


didin't go anywhere on weekends. worked on silverbot's sketches.



perspective lari. too late to fix it anyway.


this copic costs only rm10+, much cheaper then the silver one (rm27+), but harder to control the ink flow. kengkadang pecah. kalo yg silver tuh seyes smooth giler atas surface ape pun. dulu aku dok beli set untuk pen2 ni (harga rm200+ per set untuk silver, rm100+ per set untuk grey, bole beli kat artfren kalo ade stok). saiz dia start from 0.03 sampai 0.7, plus brush small ngan medium. later on aku pakai 0.03 ngan 0.05 je, yg lelain dok diam2 dalam cawan. so skang bila refill aku beli 2 size tu je la.

transmy's interview with chinapress regarding the expo.




ok, we didn't understand a thing.


hubby with his displays. there are 13 other cases with the aim of 1300 figures (at least).

jan 2014.


Wednesday, January 22, 2014

some hobbies


end of this week hubby naik genting untuk set up transformers exhibition, aku tak follow sebab kompem aku penat nanti. nak makan ni nak makan tu lagi, takmo nyusahkan husband aku (padahal nak melanguk kat umah sepanjang hari). and the following 3 weekends pun hubby akan stay kat sana for the expo, aku join masa mbr je kot (malaysian books of records for largest quantity of transformers toys exhibited; kalau tak silap aku). so malam tadi tolong hubby packing ngan tagging all the items yang nak dibawak.

since umah sewa lama husband aku dah dikosongkan, barang2 yang boleh angkut, pindah ke umah sekarang. mostly toys la. sume masuk stor, tapi banyak lagi yg tak muat. figures aku semua da masuk almari sob2. bila nak beli umah nanti, kriteria utama ialah at least 4 bilik, satu bilik tido, satu bilik baby, satu bilik tetamu, and satu lagi nak buat bilik figure + workshop. gambaree~



last time husband aku suka amik gambar figures & post kat forum transmy, so aku suggest ape kata bukak je blog satu untuk buat review. bila aku tengok balik gambar daripada awal2 sampai sekarang, seronok pulak tengok improvement in terms of photo shooting. since hubby tak suka edit gambar, dia pun try setup by setup sampai photos tu nampak ok without the need of editing. paling2 pun increase contrast sikit.


setup awal2 masa baru kawen arituh.


hasilnya camni. background yellowish, nampak kedut2 kertas. bila tengok gamba lama2, rasa macam nak amik balik katanya.


set up sekarang.

and some shots that i really like.



 



my favorite. thinking of drawing this one later.


sekarang ada certain figures husband aku pinjam membe2 dia untuk buat review sebab budget kne cut untuk simpan duit for our baby. thanx love! (tapi every month ade jugak la barang baru kat longgokan2 tepi dinding tu).

 haritu aku beli some illustration, turned them into magnets lagi :)




  

and playing around with some templates.


disebabkan aku xde background design / grafik, dan x reti pakai photoshop, struggle la nak buat mende ni. pemilihan warna aku memang failed, bak kata farah, ex rummet masa kat adeled dulu. bila tengok baju aku nak pegi kelas atau pegi keje, dia akan cakap, "N, harini ko nampak macam pokok krismas."

syukurlah aku bertemu jodoh ngan husband aku yang pakai baju hitam hari2. pegi keje baju hitam, baju batik kaler hitam, tshirt sume pun kaler hitam. so dr segi pemilihan pakaian aku yang serabut, husband aku takde komplen atau komen pun :p

this time, untuk buat doorgift aku prefer amik patterns atau illustration, sebab lukis sendiri amik masa and bukan lawa mana pun. beli vector lagi cantik. tapi untuk personalized coaster, aku lukis la. nak buat magnet pun amik saiz yang kecik, sebab saiz besar mahal. haritu aku pegi multifilla, glass beads yang 19 mm tu pun RM1 sebijik. menangis aku T_T

tak sabar nak cuti panjang nex week, nak siapkan semua commissions selagi boleh!

jan 2014.


Monday, January 20, 2014

Thursday, January 16, 2014

ramblings~

alhamdulillah, 27 weeks today. baby moves plenty of times, hope he/she's healthy all the way. last 2 weeks hb aku low, 10+ je (acceptable rate 11-16). aku perasan aku selalu pening2, kalo ikut hubby lepak pun kepala aku pusing2 bila dah malam sangat. since appointment fpp aku 28hb ni kat hospital putrajaya, aku dah tak gi klinik kesihatan buat check up, lagipun cuti xde. masalanya klinik panel husband aku yang paling dekat ngan umah aku (poliklinik an-nur) selalu penuh waktu malam, so diorang xnak buat pre-natal check up dah. siap aritu kena marah sebab datang petang ahad. doktor tu cakap dia xde masa nak wat check up sbb patient ramai sgt. bila aku bgtau nurse kat kaunter cakap boleh, dia gi marah nurse kat kaunter. bengang lak aku. masa scan pun tekan2 perut kasar2, nak cepat. then aku mintak check hb, dia tengok hb aku low baru la tunjuk concern sket. doktor maria nama dia. aku cakap kat hubby, nex time kalo gi an-nur situ, nampak nama dia yg bertugas kat kaunter depan, kita balik. carik klinik lain. klinik panel aku ade je kat sebelah tapi untuk maternity nyer budget ade limit, and kitorang plan nak guna untuk time deliver nanti. btw doktor td tu suh tukar ubat, dia bagi iberet folic kalo tak silap aku, then 3 hari aku diarrhea di mana third day tu aku balik from opis amik mc sbb x tahan sakit perut. ubat tak sesuai. now get back to the basic supplement tapi tambah ferrous. just masa aku makan iberet folic tu, baby drpd slow je sehari sebelum tu sebab aku tak wapa sihat, terus sangat2 aktif, cuma aku je la yang lagi aktif berak2.

mak aku baru balik dr umrah, received a lot of jubah (yang dulu2 mak aku bawak balik dr doha pun aku x penah pakai lagi), and the best ones are the kurmas. since aku memilih sikit makan kurma, nk beli yg mahal, lembik2, manis je, pastu xde la makan sangat pun, tapi untuk baby, telan sebanyak boleh jugak pagi2.

got plenty of things recently, then baru perasan makin banyak keje, makin terasa nak melukis dan mewarna. a way to get out of the routine. tunggu after siap paper utk conference, siapkan showroom kat opis, rewrite and resubmit rejected patents (sebab nak duit!), siapkan mende2 pending last year; then i'll be free to draw all the time i want before the new project kicks in. gambareee!!!

and i love the holidays. since kampeni suka cuti2 ganti ni, ada banyak hari i could become housewife. bangun pagi after hubby gi keje, kemas umah basuh baju, melukis, dengar lagu2 joe hisaishi, buat apepe org tempah, baca manga, then tunggu hubby balik, masak apepe requested. tak sabar nak deliver dan berpantang ngan baby, cuti 2 bulan weehoo~

perut da besarrrr sbb aku asek melantak je. bila ikut collegues aku makan kat luar (sebab makanan kat cafe baru kitorang tak sedap), kalo diorang nyer nasi berlauk RM6.00, aku nyer RM12.00. diorg diam je tgk aku makan banyak. masing2 ade bini, faham la kot. aritu orang dok cakap perut kecik perut kecik, now hambek ko. 2 minggu naik 2 kg, aritu check aku dah 57 kg! (sebelum mengandung berat biasa aku tak lebih 48kg). hari2 dok gigih sapu minyak sebab takut stretch mark keluar kat perut. tapi akak aku cakap time ni stretch mark lom kuar lagi, tunggu 7-8 bulan baru start. makin la gigih haku menyapu minyak. dah la tgh marathon friends ngan hubby, ada satu part rachel ngan chandler makan a whole lot of cheesecake, so skang asek dok request cheesecake kat husband aku. sedap seh..

dan jugak baru abes marathon sherlock. lama kot tunggu sambungan dia since both martin freeman ngan benedict berlakon hobbit. sekali 3-3 episod untuk season 3 keluar every week, sekejap gile da abes. hampeh betul. tapi for the first time ever aku dengar hubby puji features seorang lelaki, husband aku cakap mata benedict cumberbatch lawa giler, membuatkan aku tak rase bersalah untuk meminati pacik hensem itu :p~

4D scan nex week/month, see when the daddy is free. beliau tgh bz untuk exhibition kat genting (transformers 30th anniversary expo). the aim is to showcase 1300 transformers figures (yg official je, third party takleh), tapi bila tengok list diorg, actually diorang boleh go much further kalau bukan sebab limited space. aku tak gi kot masa nak setup nanti, takut penat. tapi time2 ada acara best masa exhibition tu nanti aku nak ikut la. oh ye kalo korang nak tiket free bole join contest senang kat black plastic life. sorang winner dapat satu tiket (worth RM55), tapi tengok penyertaan gak, kalo hadiah ade lebih, bole dapat extra tickets. tarikh nak pegi tu korang boleh pilih. ;)

till then, tata!



** i started to realize that the thing that i look forward the most everyday after a long day at work is to see his face. or to be waken up by him when he comes home late. or to sit by him doing my stuff while he's doing his stuff, kalau aku x mengantuk la.

jan 2013.


Wednesday, January 1, 2014

selamat tahun baru~


colleague aku buat 3d printer sendiri last year, now dah siap pasang and berjaya print. aku still lagi lom siap aku nyer modelling weapons etc etc nak suh dia print untuk figures aku. anyway, he's starting to sell some products, meh aku promo salah satu yang aku rasa menarik:-


boleh letak atas meja opis atau deco umah. aku buat as magnets. ada macam2 lagi design tapi dia lom bagi lagi, nanti aku updet. kalo nak hantar design sendiri pun boleh, nanti dia customizekan.

*****

badak hampir siap. aku buat time tgh menunggu husband aku atau tengah melepak, tu pasal lambat siap. kalau kat umah memang aku x buat. prefer berileks2 ngan hubby je. 




aku suka giler buat cross hatch shading ni. since aku memang pemalas dan selalu buat keje tak siap, aku opt out untuk sketch pakai aceo format, 2.5" x 3.5". kecil & senang nak manage :)

selamat tahun 2014. sebagai orang yang bekerja takde mende sangat pun new year ni, just like another day. except that 1 jan cuti makanya kitrg laki bini lepak umah tido + mengemas. sebab last week straight 5-6 hari teman orang brunei shopping drpd pagi sampai malam, so semalam memang kitorang flat giler la. then again it's our yearly activity and tu la masanya aku nak gi bandar untuk bershopping ataupun usha2 barang, sebab kalau kak lyla x datang, memang takdenya aku nak gi jalan TAR atau butik kat bangi untuk cari tudung, baju, atau skirt. paling2 aku gi artfren, artfren, artfren.

nak kemas umah bersih2. disebabkan ruang tengah tempat aku letak barang2 melukis/kraf bersepah giler, last2 aku kosongkan satu almari supaya boleh buang rak tu, save space (dah kopak dah pun almari tu). semua komik kat atas rak aku dah masuk kotak. dapat 2 kotak besarr so aku pun pelik ape la yang adik beradik aku buat ngan hidup kitrg selama ni. then tengok pulak hubby aku masukkan TF dia dalam kotak, 3 kotak besar x muat, dalam bilik ada lagi berkotak2, ada lagi yg display atas meja dan bertaburan atas lantai. so aku pun wonder ape la yang husband aku buat ngan hidup dia selama ni.

resolusi tahun baru? jadi isteri yang baik dan cantik, anak yang baik dan kaya, ibu yang reti jaga baby. sebab sebelum ni anak sedare aku timang2 je, berak kencing muntah sume aku campak balik kat mak bapak diorg. wakaka.

jan 2014.


akemashite omedetou gosaimasu!


awal2 kawen aritu, aku ngan hubby plan untuk berusaha dapatkan baby tahun ni, 2014. so at least kitrg ada masa nak stablekan marriage life & finance dulu sebelum prepare untuk kedatangan orang baru. then after sebulan kawen, aku perasan yang aku start cepat penat time petang, masa hubby amek kat lrt station. dalam kete aku da tertido. balik umah, around pukul 9-10 aku dah pengsan dah.

kat opis, time lunch hari2 aku tido. selalu sedawa, and macam2 lagi perubahan kat badan. aku suspect aku preggy, so aku google tanda2 pregnancy, tapi tak dapat nak confirmkan sebab tanda2 dia lebih kurang tanda nak period je. 

then membe aku bgtau dia miscarriage sebab pegi futsal, dia tatau dia pregnant masa tu. cuak la gak dengar, so by the date of first period aku, bila tak uzur jugak, aku terus plan nak gi check. aku bgtau hubby aku balik sendiri hari tu, aku singgah alamanda nak beli pregnancy kit. on the way kat dalam cab, aku dah cuak. camner kalo betul2 preggy? gile ko, nak jadik bini pun tengah tunggang terbalik lagi, ni kan nak jadik mak orang.

aku ingat lagi, cab berenti kat depan secret recipe, aku berjalan nk gi watson. tetiba aku rasa ada 'discharge'. pompuan paham la kan ape aku cakap tu. aku pun fikir, oh, period dah keluar dah kot. so instead of jalan pegi watson, aku jalan pegi toilet.

masa nak gi toilt tu baru la aku rasa frust giler.. sedih giler.. aku nak baby... macam Tuhan bayar cash je, tadi ko taknak kan.. Dia amik balik...

check kat toilet, no, bukan period. so aku beli pregnancy kit, balik umah terus check. instruction suruh tunggu around 30 seconds, tapi within 2-3 seconds aku dah nampak 2 line. syukur giler masa tu.

terus call hubby bgtau aku preggy. hubby aku diam, pastu cakap, "okay, tahniahh!!!" hahaha hubby aku pun terkejut. untuk confirmkan, aku buat lagi sekali, pun 2 line.

akak aku ade kat umah. dia tgh pregnant sebulan time tu, dia balik putrajaya sebab nak check-up kat an-nur. tapi masa dia pegi klinik, doktor x nampak kantung baby kat dalam rahim. takut pregnant luar rahim, dia ngan abg ipar aku plan nak balik muar malam tu in case kena bedah ke apa. sebab kalau buat kat putrajaya, tader orang nak jaga yayan. kitorang sume kije. muar takpe, ada ramai sedare.

masa tu aku perasan yayan suka giler kat aku, asek senyumm je kat aku. tapi aku lom bgtau sesapa lagi sebab nak lepaskan akak aku punyer hal dulu. dia memang jenis traumatized pasal pregnancy, sebab first baby meninggal dalam rahim masa 5-6 bulan. tapi alhamdulillah check kat muar, doktor nampak kantung baby. oke je sume. so nex yer parents aku dapat 2 cucu straight insyaAllah, akak aku due bulan 3, aku due bulan 4. sebelah hubby dah cucu nombor 7 :D

komen hubby aku sepanjang aku pregnant, "pompuan mengada2 lepas tau diorg pregnant. sebelum tau tu oke je," itu jugak pengakuan sume akak-akak kat opis aku. wakaka.

masa awal2 hubby macam takde perasaan sangat ngan pregnancy aku. tapi after first scan, hubby aku la yang dok ajak scan baby every week. thanx for everything sayang! 

orang dok cakap perut aku kecik untuk 6 bulan. tapi bila ukur masa check up, oke je. maybe sebab aku x minum susu, so badan tak naik sangat. tapi aku berazam nak makan banyak2 supaya baby sihat. pas deliver nanti diet lah bersungguh2.

now baby aktif menendang2. especially masa nak tido & masa lapar. my new year resolution, jadik bini yang baik dan cantik, anak yg baik dan kaya, dan jugak mak yang reti jaga anak. heppi new yer sume!


02 jan 2014.